poniedziałek, 26 stycznia 2015

Sałatka szopska


Sałatka szopska - tradycyjna bułgarska przystawka. Po raz kolejny serwowana będzie przez nas podaczas "Przeglądu Wyprawowego". 
Świeża, lekko słonawa z pikantymi papryczkami. Z pewnością jej smak przeniesie nas w wyprawowy klimat krajów Bałkańskich.


Link do wydarzenia

Składniki:
- 4 duże dojrzałe pomidory
- 2 ogórki świeży
- papryka (3 kolory)
- 1 mała cebula
- 4 ostre papryczki
- ser owczy (lub inny słony ser np. feta)
- oliwki czarne
- oliwa
- natka pietruszki
- sól i pieprz

Warzywa myjemy. Obrane ogórki i pomidory kroimy w dosyć grubą kostkę, papryki kroimy w paseczki, a cebulę w cienkie piórka.
Warzywa przekładamy do miski, lekko doprawiamy solą i pieprzem, skraplamy oliwą, delikatnie mieszamy. 
Na wierzch sałatki ścieramy ser, dodajemy kilka czarnych oliwek, posypujemy świeżo posiekaną pietruszką i układamy ostre papryczki.

Bułgarska sałatka szopska

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz