środa, 12 listopada 2014

Sałatka z wędzonej ryby na łódeczkach cykorii


Sałatka z wędzoną makrelą podana na listkach cykorii to alternatywa dla banalnych i pospolitych kanapek. Doskonale nadaje się na przystawkę jak również na lekką, zdrową przekąskę.
Delikatny smak sałatki rybnej idealnie uzupełniają wyraziste kiełki oraz cierpki posmak cykorii. Takie zestawienie będzie zarówno bombą witaminową jak i uciechą dla podniebienia.



Składniki:
- 2 główki cykorii
- 1 średniej wielkości makrela wędzona
- 2 jajka
- 2 ogórki kiszone
- cebula dymka
- 2 duże łyżki majonezu
- łyżeczka musztardy
- przyprawy: sól, pieprz
- ulubione kiełki

Rybę obieramy ze skóry, oczyszczamy z ości i rozdrabniamy. Ugotowane na twardo jajka  i ogórki kiszone kroimy w drobną kostkę. Dodajemy majonez i musztardę, posiekaną zieloną cebulkę, przyprawiamy solą i pieprzem. Łączymy składniki. Przed podaniem schładzamy w lodówce przez ok. godzinę. Serwujemy na umytych wcześniej listkach cykorii, dekorujemy kiełkami. 
Sałatkę polecam także spróbować z dodatkiem odrobiny żółtego sera startego na grubych oczkach, zieloną cebulkę można zastąpić świeżo posiekanym koperkiem. Jeżeli nie lubisz intensywnego smaku cykorii, użyj pieczywa, krakersów bądź nafaszeruj sałatką jajka. 


Sałatka z wędzonej ryby z jajkiem ogórkiem, szczypiorkiem na łódeczkach cykorii

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz