Sałatka z wędzoną makrelą podana na listkach cykorii to alternatywa dla banalnych i pospolitych kanapek. Doskonale nadaje się na przystawkę jak również na lekką, zdrową przekąskę.
Delikatny smak sałatki rybnej idealnie uzupełniają wyraziste kiełki oraz cierpki posmak cykorii. Takie zestawienie będzie zarówno bombą witaminową jak i uciechą dla podniebienia.
Składniki:
- 2 główki cykorii
- 1 średniej wielkości makrela wędzona
- 2 jajka
- 2 ogórki kiszone
- cebula dymka
- 2 duże łyżki majonezu
- łyżeczka musztardy
- przyprawy: sól, pieprz
- ulubione kiełki
Rybę obieramy ze skóry, oczyszczamy z ości i rozdrabniamy. Ugotowane na twardo jajka i ogórki kiszone kroimy w drobną kostkę. Dodajemy majonez i musztardę, posiekaną zieloną cebulkę, przyprawiamy solą i pieprzem. Łączymy składniki. Przed podaniem schładzamy w lodówce przez ok. godzinę. Serwujemy na umytych wcześniej listkach cykorii, dekorujemy kiełkami.
Sałatkę polecam także spróbować z dodatkiem odrobiny żółtego sera startego na grubych oczkach, zieloną cebulkę można zastąpić świeżo posiekanym koperkiem. Jeżeli nie lubisz intensywnego smaku cykorii, użyj pieczywa, krakersów bądź nafaszeruj sałatką jajka.
- ulubione kiełki
Rybę obieramy ze skóry, oczyszczamy z ości i rozdrabniamy. Ugotowane na twardo jajka i ogórki kiszone kroimy w drobną kostkę. Dodajemy majonez i musztardę, posiekaną zieloną cebulkę, przyprawiamy solą i pieprzem. Łączymy składniki. Przed podaniem schładzamy w lodówce przez ok. godzinę. Serwujemy na umytych wcześniej listkach cykorii, dekorujemy kiełkami.
Sałatkę polecam także spróbować z dodatkiem odrobiny żółtego sera startego na grubych oczkach, zieloną cebulkę można zastąpić świeżo posiekanym koperkiem. Jeżeli nie lubisz intensywnego smaku cykorii, użyj pieczywa, krakersów bądź nafaszeruj sałatką jajka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz