Tartinki to jedna z najchętniej
wybieranych przez naszych klientów propozycji na bankiety i szkolenia. Ostatnio przekonaliśmy się również, że
idealnie nadają się jako poczęstunek z okazji jubileuszu. Coraz częściej bowiem nasze przyjęcia przybierają bufetową formę. Musimy więc nastawić
się na wybór takich przekąsek i dań, które da się bez większych
komplikacji zjeść na stojąco i bez użycia sztućców. I tutaj
mini kanapki sprawdzają się świetnie.
Z czego robimy tartinki? Głównym
składnikiem mogą być wędliny i mięsa pieczone, pasztety, ryby
wędzone, krewetki, różnego gatunku sery, pasty jajeczne, twarożki.
Jako dodatki polecam sałatę, jajka na twardo, warzywa świeże i
marynowane: ogórki, paprykę, pomidorki koktailowe, oliwki,
rzodkiewkę, a do ozdoby szczypior, koperek, natkę pietruszki,
wszelkie pasty i gęste sosy, kawior, żurawinę.
Poniżej prezentuję jedną z naszych
propozycji – tartinki z łososiem wędzonym
Składniki na ok. 16szt. tartinek:
- 1 chleb razowy krojony
- masło do smarowania
- łosoś wędzony w plastrach 200g.
- 4 jaja
- pasta jajeczna 80g
- kawior 40g
- koperek
Z kanapek chleba razowego wycinamy małe
kwadraciki. Najlepiej, abyśmy posłużyli się gotową foremką o
wybranym kształcie, ponieważ wycinanie wzorów za pomocą noża
może okazać się pracochłonne i niedokładne. Każdy wycięty już
kwadracik smarujemy masłem, następnie nakładamy na niego cząstki łososia wędzonego. Ugotowane jajka na twardo kroimy w talarki i
po jednym układamy na każdej kanapeczce. Końcówki z jajek, które
nie posiadają oczka zółtka, odkładamy. Całość dowolnie
dekorujemy. Ja wybrałam pastę jajeczną, kawior i koperek.
Gotowe mini kanapki układamy w niewielkich odstępach na tacy. Postarajmy się również o obecność malutkich
talerzyków bądź serwetek na stole.
Inne pomysły na niebanalne kanapki:
* Kanapki z sałatką z wędzonej makreli
* Kanapki z szynką, żółtym serem i dodatkami
* Kanapki z pastą jajeczną
* Mix kanapek:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz