Podany warstwowo w szklanej misie wygląda fenomenalnie.
Składniki:
- 500g serka mascarpone
- 6 żółtek
- 150g cukru
- mocna, słodka kawa espresso
- 250g malin
- 50ml amaretto
- kakao do posypania
- opakowanie biszkoptów
Ubijamy mikserem żółtka z cukrem na jasną jednolitą masę. Dodajemy serek mascarpone i dalej przez moment ubijamy na niskich obrotach, aż składniki się połączą.
Ostudzoną kawę przelewamy do miseczki, dolewamy amaretto. Biszkopty moczymy w kawie z alkoholem i układamy jeden przy drugim w misie bądź formie. Na biszkopty przelewamy połowę masy serowej. Posypujemy obficie kakao. Układamy kolejną warstwę moczonych w kawie biszkoptów a na biszkopty wykładamy drugą połowę masy. Na sam koniec układamy warstwę świeżych malin. Całość dekorujemy listami melisy.
Deser wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aż stężeje.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz