poniedziałek, 26 stycznia 2015

Ciastka z masłem orzechowym


Ciasteczka z nadzieniem z masła orzechowego. Nasza propozycja na przerwę kawową z orzechową nutą. Idealne połączenie słodko-słonego smaku. Z pewnością przypadną do gustu smakoszom słodkich wypieków oraz miłośnikom słonych, kruchych przekąsek.






Składniki na 32 ciastka:
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 4 łyżeczki kakao gorzkiego
- 1 łyżeczka sody
- 1 szczypta soli
- 1/2 kostki miękkiego masła
- 1 szklanka cukru
- kilka kropel aromatu waniliowego
- 1 jajko
- 300 gram masła orzechowego (ok. 6 sporych czubatych łyżek)
- 1/2 szklanki cukru pudru

W jednej misce mieszamy składniki sypkie: 1 1/2 szklanki mąki, 4 łyżeczki kakao, łyżeczkę sody i szczypte soli. W drugiej misce rozcieramy na gładką masę połowę kostki masła ze szklanką cukru, potem dodajemy dwie spore czubate łyżki masła orzechowego i jajko i jeszcze razem rozcieramy. Kiedy uzyskamy jednolitą masę dosypujemy po trochu składniki sypkie aż uzyskamy gotowe ciasto.

Następnie robimy nadzienie. Cztery spore czubate łyżki masła orzechowego ucieramy z połową szklanki cukru pudru.
Ja wszystko rozcieram drewnianą pałką, ale można użyć miksera.
Kiedy wszystko mamy gotowe możemy zabrać się za formowanie ciasta.

Z ciemnej masy nabieramy łyżeczką kawałki ciasta, które spłaszczamy w rękach, nakładamy łyżeczką nadzienie i zlepiamy. Formujemy kulkę i lekko spłaszczamy. Łącznie wychodzą nam ok. 32 ciasteczka. Na standardową blachę piekę na 2 razy po 16 sztuk.
Układamy ciasteczka na blasze wyłożonej papierem w sporych odstępach i pieczemy max 15 minut.

Ciasteczka z masłem orzechowym

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz