poniedziałek, 10 listopada 2014

Sałatka z tuńczykiem i kalarepą


Sałatka z tuńczykiem i kalarepą to prawdziwe szaleństwo smaków. Niecodzienne połączenie tuńczyka ze słodkawym smakiem soczystej kalarepy, zalane słodko-kwaśnym winegretem. Sałatka lekka i wiosenna, zazwyczaj podawana na przyjęciach w ogrodzie. Idealne rozwiązanie dla jaroszy i osób na diecie.




Składniki na ok 4 porcje sałatki:
- 3 puszki tuńczyka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 sałata lodowa
- 1 czerwona papryka
- 1 kalarepa
- 4 dymki

Składniki na sos:
- 3 czubate łyżeczki musztardy
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 2 łyżeczki miodu
- Sól i pieprz

Musztardę, dwie łyżki oliwy, ocet, miód, sól i pieprz wymieszać, aż powstanie sos.

Tuńczyka odsączamy, smażymy powoli na teflonowej patelni, na 2 łyżkach gorącej oliwy, aż będzie kruchy, cały czas mieszając.

Sałatę lodową kroimy w paski, paprykę i kalarepę w kostkę a dymkę w krążki. Wszystkie składniki mieszamy. Tuż przed podaniem zalewamy sosem.


Sałatka z tuńczykiem i kalarepą papryką i dymką z sosem winegret





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz