Sałatka z tuńczykiem i kalarepą to
prawdziwe szaleństwo smaków. Niecodzienne połączenie tuńczyka ze
słodkawym smakiem soczystej kalarepy, zalane słodko-kwaśnym
winegretem. Sałatka lekka i wiosenna, zazwyczaj podawana na
przyjęciach w ogrodzie. Idealne rozwiązanie dla jaroszy i osób na
diecie.
Składniki na ok 4 porcje sałatki:
- 3 puszki tuńczyka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 sałata lodowa
- 1 czerwona papryka
- 1 kalarepa
- 4 dymki
Składniki na sos:
- 3 czubate łyżeczki musztardy
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 2 łyżeczki miodu
- Sól i pieprz
Musztardę, dwie łyżki oliwy, ocet,
miód, sól i pieprz wymieszać, aż powstanie sos.
Tuńczyka odsączamy, smażymy powoli
na teflonowej patelni, na 2 łyżkach gorącej oliwy, aż będzie
kruchy, cały czas mieszając.
Sałatę lodową kroimy w paski,
paprykę i kalarepę w kostkę a dymkę w krążki. Wszystkie
składniki mieszamy. Tuż przed podaniem zalewamy sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz