wtorek, 30 września 2014

Surówka z białej i czerwonej kapusty


Surówka z białej i czerwonej kapusty z dodatkiem marchewki, pora i natki pietruszki. Kolorowa, chrupiąca i zdrowa surówka, która jest doskonałym dopełnieniem każdego obiadu. W wersji lite przyrządzam ją z lekkim winegretem, ale można również z sosem majonezowym. W ten weekend podaliśmy ją jako dodatek do obiadu w plenerze.




Składniki na ok. 6 porcji:
- 1/4 główki czerwonej kapusty
- 1/4 główki białej kapusty
- 2 marchewki
- 1 por
- Pęczek natki pietruszki
- Sól, pieprz
- Sok z cytryny
- Oliwa z oliwek

Kapustę białą i czerwoną drobno siekamy w paseczki, solimy i odstawiamy na chwilę aby zmiękła. Makrchewkę zcieramy na grubych oczkach na tarce, białą część pora kroimy na cienkie talarki. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, dodając posiekaną pietruszkę, sok z cytryny, odrobinę oliwy i pieprz.

Surówka z białej i czerwonej kapusty


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz