Surówka z białej i czerwonej kapusty
z dodatkiem marchewki, pora i natki pietruszki. Kolorowa, chrupiąca
i zdrowa surówka, która jest doskonałym dopełnieniem każdego
obiadu. W wersji lite przyrządzam ją z lekkim winegretem, ale można
również z sosem majonezowym. W ten weekend podaliśmy ją jako
dodatek do obiadu w plenerze.
Składniki na ok. 6 porcji:
- 1/4 główki czerwonej kapusty
- 1/4 główki białej kapusty
- 2 marchewki
- 1 por
- Pęczek natki pietruszki
- Sól, pieprz
- Sok z cytryny
- Oliwa z oliwek
Kapustę białą i czerwoną drobno
siekamy w paseczki, solimy i odstawiamy na chwilę aby zmiękła.
Makrchewkę zcieramy na grubych oczkach na tarce, białą część
pora kroimy na cienkie talarki. Wszystkie składniki łączymy ze
sobą, dodając posiekaną pietruszkę, sok z cytryny, odrobinę
oliwy i pieprz.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz