poniedziałek, 29 września 2014

Sałatka brokułowa z jajkiem na twardo w czosnkowym dressingu

Sałatka z brokułami i jajkiem w czosnkowym dressingu – nasza sugestia na imprezową przekąskę. Składniki, układane warstwowo w szklanej misie, świetnie prezentują się na stole. Sałatkę serwujemy również z pieczonymi ziemniaczkami jako dodatki do mięs z grilla.




Składniki na ok. 4 porcje sałatki:
1 duży brokuł
4 jajka
1 czerwona cebula
250g pomidorków koktailowych

Sos czosnkowy:
120g jogurtu naturalnego (typu greckiego)
2 łyżki majonezu
3 duże ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
sól, pieprz
tymianek świeży

Do jogurtu naturalnego dodajemy 2 łyżki majonezu, 2 łyżki oliwy, 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, świeże listki tymianku. Doprawiamy odrobiną soli i świeżo zmielonym pieprzem.
Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonym wrzątku na półtwardo. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy. Jajka i pomidorki kroimy w ćwiartki. Cebulę siekamy w cienkie piórka.
Wszystkie składniki układamy w szklanej misie warstwowo. Nie mieszamy! Zalewamy odrobiną sosu czosnkowego – tylko do dekoracji. Pozostały sos serwujemy na stół jako dodatek do sałatki.


W łagodniejszej wersji polecamy zamiast cebuli, dodać do sałatki ulubione kiełki.

Sałatka z brokuła, jajka, pomidora z sosem czosnkowym

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz