Sałatka z brokułami i jajkiem w
czosnkowym dressingu – nasza sugestia na imprezową przekąskę.
Składniki, układane warstwowo w szklanej misie, świetnie
prezentują się na stole. Sałatkę serwujemy również z pieczonymi
ziemniaczkami jako dodatki do mięs z grilla.
Składniki na ok. 4 porcje sałatki:
1 duży brokuł
4 jajka
1 czerwona cebula
250g pomidorków koktailowych
Sos czosnkowy:
120g jogurtu naturalnego (typu greckiego)
2 łyżki majonezu
3 duże ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
sól, pieprz
tymianek świeży
Do jogurtu naturalnego dodajemy 2 łyżki
majonezu, 2 łyżki oliwy, 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez
praskę, świeże listki tymianku. Doprawiamy odrobiną soli i świeżo
zmielonym pieprzem.
Brokuła dzielimy na różyczki i
gotujemy w osolonym wrzątku na półtwardo. Jajka gotujemy na
twardo, studzimy, obieramy. Jajka i pomidorki kroimy w ćwiartki.
Cebulę siekamy w cienkie piórka.
Wszystkie składniki układamy w
szklanej misie warstwowo. Nie mieszamy! Zalewamy odrobiną sosu czosnkowego –
tylko do dekoracji. Pozostały sos serwujemy na stół jako dodatek
do sałatki.
W łagodniejszej wersji polecamy
zamiast cebuli, dodać do sałatki ulubione kiełki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz