wtorek, 16 grudnia 2014

Ryba po grecku


Ryba po grecku - delikatna ryba w aromatycznych warzywach z sosem pomidorowym. Zawsze smaczna, zarówno jako danie na ciepło jak i na zimno w formie przekąski. Polecana przez nas tradycyjna potrawa na wigilijny stół w Waszym domu. Często serwowana na wigilijnych imprezach pracowniczych. 




Składniki:
- ok. 1kg filetów z dorsza
- 700g włoszczyzny paski
- 1 duża cebula
- 200g przecieru pomidorowego bądź mały słoiczek koncentratu
- olej do smażenia
- jajko i mąka do panierowania
- sól, pieprz
- ziele angielske, liść laurowy

Filety z dorsza kroimy na mniejsze kawałki, przyprawiamy solą i pieprzem. Rybę obtaczamy w jajku i mące, smażymy na rozgrzanej patelni na rumiany kolor. 
W rondlu podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodajemy warzywa i przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie. Dusimy pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie, Doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy przecier pomidorowy i jeszcze chwilę dusimy na wolnym ogniu. 
W naczyniu, w którym będziemy serwować danie układamy warstwowo: rybę, warzywa, rybę, warzywa. Dekorujemy świeżą natką pietruszki.

Ryba po grecku na wigilię w warzywach i w sosie pomidorowym

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz