Ryba po grecku - delikatna ryba w aromatycznych warzywach z sosem pomidorowym. Zawsze smaczna, zarówno jako danie na ciepło jak i na zimno w formie przekąski. Polecana przez nas tradycyjna potrawa na wigilijny stół w Waszym domu. Często serwowana na wigilijnych imprezach pracowniczych.
Składniki:
- ok. 1kg filetów z dorsza
- 700g włoszczyzny paski
- 1 duża cebula
- 200g przecieru pomidorowego bądź mały słoiczek koncentratu
- olej do smażenia
- jajko i mąka do panierowania
- sól, pieprz
- ziele angielske, liść laurowy
Filety z dorsza kroimy na mniejsze kawałki, przyprawiamy solą i pieprzem. Rybę obtaczamy w jajku i mące, smażymy na rozgrzanej patelni na rumiany kolor.
W rondlu podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodajemy warzywa i przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie. Dusimy pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie, Doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy przecier pomidorowy i jeszcze chwilę dusimy na wolnym ogniu.
W naczyniu, w którym będziemy serwować danie układamy warstwowo: rybę, warzywa, rybę, warzywa. Dekorujemy świeżą natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz