Klasyczna szarlotka - na kruchym cieście, z wilgotnym nadzieniem z jabłek i chrupiącym wierzchem. Jeden z najpopularniejszych wypieków.
Wyborne połączenie smaków - delikatnie kwaskowate jabłka, słodka kruszonka i aromatyczny cynamon.
Najczęściej podawana na zimno bądź na ciepło z dodatkiem lodów.
Pokrojona na dorbne porcje z dodatkiem listka melisy stanowi słodką przekąskę na każdą imprezę.
Składniki na kruchy spód do ciasta:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 1/2 szklanki cukru
- 200g margaryny do pieczenia
- 3 żółtka
- 3 łyżki śmiatany kwaśnej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- olejek cytrynowy
- szczypta soli
Składniki na mus jabłkowy:
- 2kg jabłek (np. antonówka, szara reneta)
- 1/2 szklanki cukru
- 4 łyżki kaszy manny
- łyżka cynamonu
- rodzynki (opcjonalnie)
Składniki na kruszonkę:
- 200g mąki
- 100g cukru
- 100g masła
Przygotowanie szarlotki rozpoczynamy od wykonania masy jabłkowej.
Obrane ze skórki i gniazd nasiennych jabłka, kroimy na mniejsze cząstki i przekładamy do garnka. Zalewamy trzema łyżkami wody, przykrywamy i dusimy na małym ogniu, często mieszając. Gdy jabłka się rozpadną dodajemy cukier do smaku. Należy uważać na ilość dodawanego cukru, jabłka bywają bowiem słodsze bądź kwaśniejsze.
Mus odstawiamy do wystygnięcia. Do zimnych jabłek dodajemy cynamon, kaszę mannę i rodzynki.
Teraz możemy zająć się wyrobieniem ciasta na spód.
Zimną margarynę siekamy ostrym nożem razem z mąką do uzyskania kruszonki. Dodajemy resztę składników i szbko wyrabiamy, ciasto kruche nie lubi bowiem ciepła naszych rąk.
Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki.
Kruszonkę na wierzch ciasta przygotowujemy poprzez zagniatanie razem wszystkich składników: mąki, masła i cukru , do uzyskania różnej wielkości okruchów.
Blachę smarujemy masłem, obsypujemy bułką tartą. Wałkujemy ciasto i wykładamy na spód i boki blachy. Do środka przekładamy masę jabłkową. Wierzch posypujemy obficie kruszonką.
Pieczemy w 160st. około 35-40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz