poniedziałek, 15 grudnia 2014

Muffiny mocno czekoladowe

Muffiny - pękate i apetyczne babeczki, świetny dodatek do kawy i herbaty.
Sprawdzą się jako przekąska podczas przerwy kawowej na szkoleniach, fantazyjnie udekorowane będą przebojem na imprezach z udziałem dzieci.





Skladniki sypkie:
- 2 szkl. mąki
- 1 szkl. cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 4 łyżki kakao
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady (starta)

Składniki mokre:
- 1 szkl. mleka
- 0,5 szkl. oleju
- 2 jajka

Z powyższych składników wychodzi 18 średniej wielkości babeczek.

W jedej misce mieszamy wszystkie suche składniki. W drugiej misce za pomocą rózgi roztrzepujemy jajka z mlekiem i olejem na jednolitą masę. Łączymy składniki mokre z suchymi. Mieszamy łyżką, niezbyt dokładnie, mają pozostać grudki.
Masę przekładamy do foremek wyłożonych papilotkami do 3/4 wysokości.
Babeczki pieczemy w temp. 180 stopni przez 20 minut.
Po upieczeniu wyjmujemy z foremek i układamy na kratce do schłodzenia.

Muffiny mocno czekoladowe, babeczki z kawałkami czekolady



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz