poniedziałek, 24 listopada 2014

Racuchy drożdżowe z borówkami

Racuchy drożdżowe z owocami - małe i puszyste, smażone na rumiany kolor placuszki. 
Absolutnie bezkonkurencyjne danie dla dzieci! Nam kojarzy się z dzieciństwem, swojską kuchnią i ciepłą domową atmosferą. 
Na ciepło, z dodatkiem kwaśnej śmietany, będą idealne na obiad. W otoczeniu świeżych owoców, z cukrem pudrem stanowią wyśmienity deser.
Składniki na ciasto:
- 250g mąki
- 25g roztopionego masła
- 1 jajko
- 20g drożdży
- 8 łyżek ciepłego mleka
- 3 łyżki cukru
- szczypta soli
Dodatki:
- borówki
- olej do smażenia 
- cukier puder

Przygotowanie racuchów zaczynamy od zrobienia zaczynu drożdżowego. Świeże drożdże kruszymy w szkance, zasypujemy łyżką cukru i zalewany ciepłym mlekiem. Odstawiamy na 15 minut. Mleko do zaczynu ma być tylko lekko podgrzane, zbyt gorące zabije drożdże. Wówczas ciasto nie wyrośnie odpowiednio a co więcej, odda nieprzyjemny smak drożdży w gotowej potrawie. 
W głębokiej misce roztrzepujemy jajko z resztą cukru, dodajemy przesianą mąkę, sól, roztopione masło. Wlewamy gotowy zaczyn. Wyrabiamy ciasto na jednolitą masę. 
Ciasto, opruszone mąką, przykryte wilgotną ściereczką, odstawiamy do wyrośnięcia.
Z ciasta odrywamy równe kawałki, układamy na nich po kilka borówek, zawijamy ciasto aby owoce pozostały w środku, lekko spłaszczamy.
Placuszki smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiany kolor
Po usmażeniu, racuchy układamy na ręczniku papierowym aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem, dekorujemy świeżymi owocami i listkami melisy. 

Racuchy drożdżowe zowocami, borówkami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz