wtorek, 25 listopada 2014

Klasyczny sernik na kruchym cieście

Aksamitny i puszysty deser. Choć bardzo pracochłonny i nie zawsze lekkostrawny, jest najczęściej pieczonym ciastem w naszych domach. 
W okresie świątecznym tradycyjnie zdobi nasze stoły i wypełnia dom waniliowym zapachem. 
Nasi klienci najchętniej wybierają ten klasyczny, na kruchym cieście i z rodzynkami. 

Składniki na kruchy spód do ciasta:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 1/2 szklanki cukru
- 200g margaryny do pieczenia
- 3 żółtka
- 3 łyżki śmiatany kwaśnej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- olejek cytrynowy
- szczypta soli

Składniki na ser:
- 1kg sera twarogowego
- 6 jajek
- 150g masła
- 1 szklanka cukru
- cukier waniliowy
- budyń waniliowy
- olejek waniliowy
- rodzynki namoczone w wodzie
- łyżeczka mąki

Przygotowanie sernika rozpoczynamy od wyrobienia ciasta na spód.
Zimną margarynę siekamy ostrym nożem razem z mąką do uzyskania kruszonki. Dodajemy resztę składników i szbko wyrabiamy, ciasto kruche nie lubi bowiem ciepła naszych rąk.
Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki.

Teraz możemy zająć się serem. 
Oddzielamy żółtka od białek. W dużej misce uciaramy żółtka z cukrem na gładką masę, następnie wsypujemy po koleji: cukier waniliowy i budyń. Dodajemy masło o temperaturze pokojowej. Dalej ucieramy. Przygotowaną masę łączymy z serem twarogowym. Do masy dodajemy namoczone wcześniej i opruszone mąką rodzynki. 
W osobnej misce ubijamy białka na sztywną pianę. Dodajemy na koniec do masy twarogowej, delikatnie łączymy, mieszając drewnianą łyżką. 

Blachę smarujemy masłem, obsypujemy bułką tartą. Wałkujemy ciasto i wykładamy na spód i boki blachy. Do środka wlewamy masę serową. Wierzch ciasta może zostać odkryty, możemy go również posypać wiórkami kokosowymi. 

Pieczemy w 160st. około 50 minut. Po upieczeniu, zarumieniony sernik zostawiamy w lekko uchylonym piekarniku do ostygnięcia. Nie otwieramy piekarnika w trakcie pieczenia.


Sernik domowy na kruchym spodzie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz