środa, 1 października 2014

Tradycyjna sałatka jarzynowa

Sałatka Jarzynowa – jedna z najstarszych i najbardziej popularnych sałatek w Polsce. Idealna jako dodatek do mięs, wędlin, jaj i innych przekąsek. U nas gości w menu świątecznym i okolicznościowym. Wczoraj pojawiła się także na „wiejskim stole" podczas wieczornej biesiady. 





Składniki: 
- 4 marchewki
- 2 pietruszki (korzeń)
- pół małego selera
- 3 ziemniaki
- 4 jajka
- 4 ogórki kiszone
- jabłko
- por
- groszek konserwowy (puszka)
- majonez (mały słoiczek winiary)
- łyżeczka musztardy
- łyżeczka chrzanu
- przyprawy: sól, pieprz

Umyte, nie obrane warzywa (seler, marchew, pietruszka, ziemniaki) gotujemy ok. 25-30min. do miękkości, następnie pozostawiamy do ostudznia. Jajka gotujemy na twardo i również studzimy. Obieramy ugotowane warzywa, jajka i jabłko następnie wraz z ogórkiem kroimy wszystko w drobną kostkę. Dodajemy odcedzony groszek z puszki i posiekaną białą część pora. Na koniec, wedle własnych upodobań dodajemy majonez bądź jogurt naturalny i doprawiamy do smaku. Osobiście lubię ostrzejszą wersję tej sałatki, dlatego dodaję dużą ilość mielonego pieprzu, łyżeczkę musztardy i łyżeczkę chrzanu.


Tradycyjna sałatka jarzynowa z majonezem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz