Składniki:
- 4 marchewki
- 2 pietruszki (korzeń)
- pół małego selera
- 3 ziemniaki
- 4 jajka
- 4 ogórki kiszone
- jabłko
- por
- groszek konserwowy (puszka)
- majonez (mały słoiczek winiary)
- łyżeczka musztardy
- łyżeczka chrzanu
- przyprawy: sól, pieprz
Umyte, nie obrane warzywa (seler,
marchew, pietruszka, ziemniaki) gotujemy ok. 25-30min. do miękkości,
następnie pozostawiamy do ostudznia. Jajka gotujemy na twardo i
również studzimy. Obieramy ugotowane warzywa, jajka i jabłko
następnie wraz z ogórkiem kroimy wszystko w drobną kostkę.
Dodajemy odcedzony groszek z puszki i posiekaną białą część
pora. Na koniec, wedle własnych upodobań dodajemy majonez bądź
jogurt naturalny i doprawiamy do smaku. Osobiście lubię ostrzejszą
wersję tej sałatki, dlatego dodaję dużą ilość mielonego
pieprzu, łyżeczkę musztardy i łyżeczkę chrzanu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz