wtorek, 21 października 2014

Grillowany filet z indyka w szynce szwarcwaldzkiej z sosem rokpol

Jedną z naszych pozycji w menu grillowym stanowią filety z indyka z szynką szwarcwaldzką, których uzupełnieniem jest sos z sera pleśniowego.
Podczas kameralnych imprez okolicznościowych lądują na stole w towarzystwie ziołowych ziemniaczków zasmażanych.




Składniki na 6 porcji:
- 6 sznycli z indyka
- 100g szynki szwarcwaldzkiej
- 100g sera rokpol (Lazur)
- 200g gęstej śmietany
- łyżka masła
- kilka listków świeżej bazylii
- sól, pieprz

Sznycle doprawiamy solą i pieprzem, na każdej porcji układamy plaster szynki szwarcwaldzkiej, spinamy wykałaczką. Mięso grillujemy po 3 minuty z każdej strony, aż mięso i szynka delikatnie się przyrumienią. Nie podgrzewamy długo mięsa, ponieważ szybko straci soczystość.
Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło i pokruszony ser rokpol. Dodajemy śmietanę i podgrzewamy. Sos doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.

Mięso układamy na półmisku, ozdabiamy świeżą bazylią, polewamy delikatnie sosem. Pozostałą część sosu serwujemy osobno na stole.  

Grillowana pierś z indyka owinięty w szynce szwarcwaldzkiej z sosem z sera pleśniowego lazur rokpol

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz