Jedną z naszych pozycji w menu grillowym stanowią filety z indyka z szynką szwarcwaldzką, których
uzupełnieniem jest sos z sera pleśniowego.
Podczas kameralnych imprez
okolicznościowych lądują na stole w towarzystwie ziołowych
ziemniaczków zasmażanych.
Składniki na 6 porcji:
- 6 sznycli z indyka
- 100g szynki szwarcwaldzkiej
- 100g sera rokpol (Lazur)
- 200g gęstej śmietany
- łyżka masła
- kilka listków świeżej bazylii
- sól, pieprz
Sznycle doprawiamy solą i pieprzem, na
każdej porcji układamy plaster szynki szwarcwaldzkiej, spinamy
wykałaczką. Mięso grillujemy po 3 minuty z każdej strony, aż
mięso i szynka delikatnie się przyrumienią. Nie podgrzewamy długo mięsa, ponieważ
szybko straci soczystość.
Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy
masło i pokruszony ser rokpol. Dodajemy śmietanę i podgrzewamy.
Sos doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.
Mięso układamy na półmisku,
ozdabiamy świeżą bazylią, polewamy delikatnie sosem. Pozostałą
część sosu serwujemy osobno na stole.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz